Medborgarbudget i Haninge

Vykort som Haninge kommun skickat till alla invånare i Jordbro
(Från Haninge kommuns hemsida)

Under 2012 och 2013 har Haninge kommun genomfört ett projekt inom ramen för sin Medborgarbudgetsatsning. Alla invånare i stadsdelen Jordbro fick ge förslag till yttre åtgärder och rösta fram sitt förslag. I september i år invigdes det vinnande förslaget.

Inom ramen för Haninge kommuns utvecklingsprogram frågade kommunen alla invånare i Jordbro  om förslag till åtgärder i Jordbros yttre miljö. Samtidigt lovade politikerna att man skulle följa det förslag som skulle komma att röstas fram av invånare.
­

113 förslag

Under 2012 satte kommunen av 400 000:- för yttre åtgärder och började samlade in förslag – det blev sammanlagt 113 stycken.

Alla förslag bearbetades och t ex dubletter slogs ihop. Kvar blev totalt 12 förslag som t ex utegym, fler parkbänkar, hundrastgårdar, en parkourbana, volleybollplan mm. Sen satte röstningen igång. Alla Jordbros invånare fick rösta via webbsystemet ”haninge.demokratiportalen.se”.
­

­

Video från Haninge.se/youtube om vinnarklasseran 5A / 5B i Kvarnbäcksskolan

Vinnare

Efter några månaders röstning stod det klart vem som vann:

Entydig vinnare blev Parkour-banan, som skulle placeras i närheten av Höglundsparken.

Parkour är en fransk förkortning på ett uttryck som betyder konsten att röra sig. Parkour är en metod som går ut på att träna kroppen för att snabbt och effektivt kunna ta sig förbi hinder med endast kroppen som hjälpmedel. Hinder kan vara allt i omgivningen, men det finns även särskilt framtagna redskap för att träna Parkour.

Invigning

Förslaget hade skrivits av klass 5A och 5B i Kvarnbäcksskolan och den 7 september kunde de vara med på invigningen av banan!

­ ­ ­

Inslag från Lilla Aktuellt, SVT, den 20 september 2013

Den 20 september sände SVTs Barnkanal ett inslag som finns ovan. För mig som följt projektet från 2012 blir det uppenbart att upplevelsen av medinflytande kan göra stora skillnader, inte minst för barn- och ungdomsgrupper. Den stolthet med vilken barnen i inslaget pratar om sin parkourbana kan inte köpas för pengar. Den kan bara fås genom deltagande!

Visby 2013-09-23


Hillar Loor
senior partner