• Kalle Karlsson

  Kalle Karlsson Koha Konsult

  Vilken roll har du på imCode?

  I mitt kontrakt står det att jag är konsult vilket innebär att jag jobbar med allt möjligt som rör bibliotekssystemet Koha.

  När började du på imCode?

  Jag började 15:e Mars 2020.

  Vad är det bästa med ditt nuvarande jobb?

  Det bästa är att jag lär mig väldigt mycket. Dels rör det på sig en hel del i biblioteksvärlden just nu vilket gör att man får se till att hänga med. Men främst på ett personligt plan då jag varje vecka gör något jag inte kunde tidigare. Och just det, biblioteksfolk är roliga att arbeta med!

  Vad ser du för utmaningar i jobbet?

  Hålla sig uppdaterad men på en lagom nivå. Välja vad man bör och inte bör grotta ner sig fullt i. Det finns många kaninhål i bibliotekssystem. Hej, MARC jag tittar på dig liksom! Likaså tror jag det är viktigt att hitta en balans mellan vad som kan och bör göras i ett system.

  Hur gör du för att hålla kompetenser och kunskaper i jobbet?

  Jag försöker ta mig en stund med jämna mellanrum och testa saker i en egen Koha-instans som jag kan leka fritt i. Annars kräver jobbet att hela tiden lösa nya saker, så det kommer till stor del av sig självt.

  Vad tycker du är en viktig egenskap när man jobbar med kundrelationer?

  Vara lyhörd och tydlig. Lyhörd för önskemål, krav och eventuella orosmoln. Tydlig med vad som kan göras och hur saker fungerar.

  Vad tycker du om att göra på fritiden?

  Ser till att skämma bort min hund (en Welsh Corgi Cardigan) med långpromenader, träning och lek. Bättre intresse finns knappast. Annars tycker jag om att springa och träna och vara i skogen. Har nästan alltid musik på. Annars växlas det mellan filmer, böcker och poddar. Växter och matlagning är najs. När läget är mer normalt ser jag fram emot att kuska runt och hälsa på vänner som bor lite varstans.

  Har du något råd till framtida arbetskamrater?

  Ta plats och hitta din egen nisch. Hitta den där balansen mellan att vara bra på mycket men riktigt grym på ett par saker. Svårt, såklart. Och var beredd på att allt du lär dig kan komma till nytta, men kanske inte som du först tänkte dig.