Öppna bibliotekssystem - en trend?

Åtta bibliotek i Skaraborg startar nu tillsammans med imCode arbetet med att implementera ett nytt, öppet bibliotekssystem i regionen. Under flera år har biblioteken letat efter alternativ till de stängda system som används idag och till slut hittat KOHA – ett helt öppet bibliotekssystem som blir väsentligt billigare och bättre att använda än det som finns idag.
KOHA används av tusentals bibliotek världen över och utvecklas ständigt för att möta nya behov. I Sverige finns systemet idag hos några enstaka kommunala bibliotek och på några universitet. Skaraborgsbibliotekens satsning är den första i en lite större skala.

Vi på imCode implementerar, förvaltar och utvecklar systemet. Det här är ett nytt verksamhetsområde för oss – även om vi arbetat med öppna system i över 15 år. Vi samarbetar med Kreablo (www.kreablo.se) som har erfarenhet av KOHA.

”Det här är jätteroligt!” säger Hillar Loor, vår VD. ”Vi ser fram emot att lära oss mer om hur biblioteksvärlden ser ut. Förhoppningen är naturligtvis att fler bibliotek ska våga ta steget över till KOHA så småningom. Kanske kan det bli en trend?”

Är du nyfiken på KOHA och vill veta vad som händer i projektet framöver? Skriv gärna upp dig för vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om både öppna bibliotekssystem och andra öppna system för offentlig sektor!