Skurups kommun har ny hemsida

Skärmdump från Skurups kommuns nya hemsida
Efter månader av hårt arbete är nu Skurups kommuns nya hemsida lanserad. Med en helt ny design och en responsiv teknik, fungerar den lika väl i mobiltelefon som på dator.

 

Att skapa en ny kommunal hemsida är ett stort arbete oavsett om man börjar från ingenting eller tar med sig tidigare skrivet innehåll. Arbetet med Skurups nya hemsida började för ungefär ett år sedan. Då togs den nya designen fram i diskussioner mellan designern Nina Fylkegård (Lady Stardust) och kommunen.

Sedan följde teknisk implementering av imCode och till sist, men definitivt inte minst, omarbetning och anpassning av tidigare innehåll till det nya utseendet. Det arbetet leddes av webbansvariga kommunikatören Susanna Kristersson.

Responsiv design

 Att skapa en sida som fungerar lika väl i mobiltelefon som i datormiljö är svårt. Den nya responsiva designen är enkel och tydlig, men ger ändå goda möjligheter till emotionell kommunikation genom bilder. Som alla vet är det enkla det svåra...

Avancerade sökmöjligheter

Förutom ny design har hemsidan fått en ny sökfunktion med mer avancerade sökmöjligheter, t ex kan man direkt se hur många träffar ett visst sökbegrepp har, prioritera vissa söksvar så att dessa kommer i en egen lista mm.

Också hantering och sökning av blanketter och nyhetsarkiv har förbättrats.

Arbetsmodell i 4 nivåer

När man gör större ombyggnader är det bra att arbeta i olika nivåer och olika tekniska miljöer.

Först sker arbetet "på papper" och i photoshop. Här diskuteras och ritas designen och funktionerna fram. Sedan är det dags att implementera både design och teknik i en utvecklingsmiljö (server).

När kommunen är nöjd med resultatet, flyttas allt till det imCode kallar för en stage-server, dvs en miljö där man kan omarbeta hela innehållet. En kopia görs av allt innehåll från den skarpa servern till stage-servern, där ett fåtal administratörer har åtkomst.

När omarbetningen är klar så byter man bara adress på servern - och vips - stage-servern blir skarp. På detta sätt blev lanseringen odramatisk och kontrollerad.

Grattis

Grattis till Susanna, Gun, Magdalena, Nina och alla andra som varit inblandade i arbetet. Det blev riktigt bra!

Visby 2016-05-11
Hillar Loor